Каталог:
Новости

Гусь - птах серйозна «" Вітер мандрів "- журнал про полювання, риболовлю, альпінізмі та туризмі

Федір КАРПОВ
У полюванні на водоплавну дичину гусак по праву займає своє особливе почесне місце. Це, безперечно, дуже бажаний для багатьох мисливців трофей, але в той же час і один з найважчих, так як добувати цих обережних птахів - заняття далеко не просте. Звичайно, застрелити гусака ненавмисно, випадково налетів на вас в міру, не так вже й складно, але це буде швидше подарунком долі, ніж вашої заслугою. Зовсім інша справа - справжня запланована гусяча полювання. Де ж і як вона проводиться?

Почнемо з того, що будь-яка нормальна результативна полювання можливе лише там, де в достатній кількості водиться певна дичину (в даному випадку гусак), на яку передбачається полювати, тобто не скрізь. У Казахстані гусяча полювання проводиться головним чином в західних, центральних і північних областях, де величезні простори степових угідь зайняті посівами зернових (та сама піднята цілина!), Серед яких, до того ж, розташовані і різної величини водойми, отже, є ідеальні умови для концентрації гусей. Тут крім місцевої птиці (сірого гусака) в масі пролітає і гніздиться за межами Казахстану білолобий гусак. Ці два види є основними об'єктами гусячої полювання в нашій країні. Іноді можна непогано пополювати на гусей і на Північному Каспії, і в заплавах річок Чу і Сирдар'ї, а також на Зайсане, Балхаше і Алаколь, але все ж такого приголомшливого кількості цих чудових птахів, як у степовій зоні, в перерахованих місцях не побачиш.
У Казахстані на гусей полюють декількома способами. Птахів чатують на шляхах їх кормових переміщень, підпливають на човні до гусям, відпочиваючим на косах, але найбільш поширений спосіб полювання на гусей - це полювання безпосередньо на кормових полях, куди птиці в світлий час доби вилітають на жирування. У гусей (на відміну від багатьох наших качок) денна активність і якщо гусячі зграї не дуже турбують, то добовий цикл у них досить простий. Рано вранці їх гогочущего низки тягнуть з великих безпечних озер (або боліт) на годівлю. У ясну безвітряну погоду птахи летять, як правило, високо, поза досяжністю мисливських рушниць. При сильному ж зустрічному вітрі, та ще з дощем або снігом, гусячі табуни притискаються до самої землі і тоді буквально стеляться над степом, часом усього в декількох метрах. Через три-чотири години нажіровавшіеся гуси повертаються на воду, на свої безпечні місця відпочинку. Ближче до вечора птахи здійснюють другий захід і повертаються з годівлі вже по густих сутінків. Добре розбираючись в гусячих звичках, досвідчені мисливці і складають свій план дій. Напередодні перед полюванням заздалегідь обчислюють ті місця, які найбільш часто відвідуються гусьми. У такій справі, особливо якщо територія вам незнайома, неоціненну допомогу можуть надати місцеві єгері і мисливці. Виявивши гусячу Присад, на цьому місці влаштовуються добре замасковані скрадки, для яких в чистому полі доводиться нерідко рити глибокі окопи, і все це потрібно зробити оперативно, вночі, безпосередньо перед ранкової зорькой. Для залучення гусячих зграй обов'язково використовуються опудала або профілі гусей, які повинні зображати спокійно годуються на поле птахів. До всього цього, природно, потрібні і відповідні гусячі манки. Вибір і тих і інших в сучасних мисливських магазинах найрізноманітніший, на будь-який смак, правда, не на будь-який гаманець. Можна, звичайно, «обманки» виготовити і самим, головне - дотримати при цьому природні розміри, пози і розмальовку птахів. Фарби слід застосовувати матові (акрилові), щоб принада не блищали на сонці. Чим опудал більше, тим краще. Американців, що виставляють до сотні і більше «гусей», ви, мабуть, чи не переплюне, але пару десятків мати в наявності все ж потрібно. Як би там не було, щоб домогтися бажаного результату, готуватися до гусячої полюванні треба заздалегідь і цілком серйозно, на дурнічка тут вже точно нічого не вийде.
Рушниця для гусячої полювання, безперечно, має володіти різким купчастим боєм. Переважна більшість наших мисливців використовують рушниці 12-го калібру. Дріб зазвичай застосовують від «3» до «0». Це зрозуміло, гусак міцний на рану. Часом навіть смертельно поранена однойдвумя дробинами птах, перш ніж впасти, може відлетіти на сотні метрів і не завжди потрапити в руки того, хто стріляв. На думку багатьох сучасних мисливців (але не всіх!), Гусака переважно «Полювання» з довгоствольною многозарядкі, бажано імпортної, і неодмінно патронами «Магнум». Непереборна потреба в усьому бути «крутим» і будь-яким способом домогтися свого, як ржа, проникає і в нашу полювання. Тут, правда напрошується одне просте запитання. Промислового полювання на птахів в даний час в Казахстані, наскільки відомо, немає. Ліміти відстрілу постійно скорочуються (іноді до абсурду), і допустима середня норма видобутку на одного мисливця за все два-три гуски. До чого тоді всі ці модні скорострільні «зенітки»? З класичної мисливської рушниці, що, слабо гусака завалити? Як і в усьому, тут теж повинна бути своя «золота середина». Вибираючись на природу, ми перш за все хочемо стати хоч на короткий час ближче до неї. Знову пережити ті непередавані відчуття, які відчували багато поколінь мисливців задовго до нас. Опинившись в природному (не завжди комфортною для сучасної людини) обстановці, потрібно зуміти в ній правильно зорієнтуватися (а іноді і просто вижити) і, нарешті, самостійно вистежити і добути обережну дичину. У подоланні різного роду «перешкод», з якими у звичній повсякденному житті більшість з нас вже давно не стикається, ми з вами і отримуємо те особливе задоволення, яке дає нам полювання. Для повноти ж сприйняття необхідно ще навчитися бачити (і чути) красу природи у всіх її проявах. У цьому, напевно, і є головний сенс нашого «виїзду на природу». Чи варто тоді бездумно використовувати всі досягнення технічного прогресу, але ж можна, врешті-решт, звести нанівець і саму суть процесу полювання.

На гусячої полюванні необхідно дотримуватися деяких непорушні правила
На гусячої полюванні необхідно дотримуватися деяких непорушні правила. Ні в якому разі не можна полювати на місцях ночівлі та денного відпочинку гусей. Своїми безвідповідальними діями ви змусите птахів змінити район їх улюбленого перебування, зіпсувавши тим самим полювання не тільки собі, а й нормальним мисливцям, які цього не заслужили. За таку не прикрашають вас роль «свині під дубом» можна заробити по повній. Так забудьте хоч на час про свою «винятковості» і не пересувайтеся відкрито (ні пішки, ні на машині) по угіддях під час літа гусей в надії знайти для себе улюбленого більш підходяще місце. Є реальний шанс нарватися на неприємності. Ті, кому ви «випадково» зірвете полювання, можуть раптом несподівано опинитися і покруче вас самих. Робіть висновок. Тепер щодо стрілянини. Як вже говорилося, гуси дуже обережні, до того ж птаха вони громадські та в період міграції тримаються зграями, що, в свою чергу, багаторазово збільшує їхню пильність. Отже, реальних можливостей виявитися до них достатньо близько у вас зовсім небагато. Додатково до всього здоровий, добре вгодований осінній гусак непогано захищений щільним міцним пером і густим пухом. Тому гусей, що знижуються з висоти до ваших опудал, треба обов'язково напускати на відстань вірного надійного пострілу, тобто на 35- 40 метрів. Звичайно, коли у вухах стоїть наростаючий гусячий регіт, а азарт і сумніви вже досягли своєї межі, то виконати це ой як непросто, але ваша витримка винагородить вас і ефектними пострілами і «чисто» збитими трофеями. Хороший гусятник просто повинен володіти незвичайною терпінням і самодисципліною. Є ще один момент, на якому «проколюються» багато початківці мисливці, - це визначити правильне попередження. Через свою великої величини і оманливої ​​неспішності (відносно рідко махає крилами) здається, що гусак летить повільно - це зовсім не так. Швидкість польоту сірого гусака близько 90 км / год. Ернст Хемінгуей в своєму оповіданні «Стрільба вліт» дуже точно помітив: «Насправді вони летять так швидко, що потрапиш не в того, в якого метил, а в третього за ним». Хто тільки в цьому потім зізнається ...
Подорожуючи по безкрайніх просторах Казахстану, постійно зустрічаєшся з людьми, так чи інакше пов'язаними з полюванням, це і самі мисливці, і єгеря, і мисливствознавці, а також представники різних природоохоронних органів. У спілкуванні з багатьма з них нерідко стикаєшся з дуже низьким рівнем їх знань як про свою рідну природу загалом, так і про конкретні мисливських тварин зокрема. Плутаються в правильному визначенні самих звичайних наших гусей навіть ті, хто їх постійно (і багато) видобуває. Білолобого гусака часто не відрізняють від пискулька, великих особин сірого гусака ( «Тямущий» гусей) називають гуменника тощо. Що ж стосується тих мисливців, які в своїх руках гусей поки не тримали, але горять пекучим бажанням заполевать таку велику дичину, тут вже межі фантазій немає. Їм гуси ввижаються у всіх великих птахів, будь то молоді (сірі) лебеді, баклани, огарі, галагаза і т. Д. Здавалося б, що в наш час надлишку будь-якої інформації так бути не повинно. Проте чимало наших співгромадян, цілком адекватних в своєму повсякденному житті, в тому, що стосується дикої природи, продовжують жити в якомусь вигаданому ними світі, сплетений з байок і дрімучих домислів. Основною метою цього нарису є коротке ознайомлення всіх, кому це цікаво, з одними з представників нашої фауни - гусьми.
На території Казахстану відзначено 10 видів гусей. Це, власне, гуси (Anser) і їх близькі родичі казарки (Branta). До перших (в широкому розумінні роду Anser) відносяться: сірий гусак, гуменника, білолобий гусак, пискулька, сухонос, білий і гірський гуси. До роду казарок належать: краснозобая, чорна і білощокий казарки. З усіх перерахованих видів в нашій країні тільки гуменник, сірий і білолобий гусак є об'єктами полювання. Сухонос, пискулька і краснозобая казарка відносяться до видів, що охороняються і занесені в Червону книгу Казахстану. Сухонос у нас вкрай рідкісний, а от чисельність пискулька і червонозобої казарки в північних районах республіки в період сезонних міграцій може бути і відносно високою, але загальний розмір їх світової популяції не дозволяє вести відстріл птахів названих видів. Майте це на увазі і, зустрівши великі зграї цих «червонокнижних» гусей, не робіть своїх поспішних висновків. Що ж стосується решти: білих і гірських гусей, чорної і білощокий казарок, то всі вони включені в фауну Казахстану, тільки за одиничними, до того ж не завжди достовірним рідкісним заліт, і говорити про їх мисливському значенні в нашій країні не доводиться зовсім.
Гуси відносяться до сімейства качиних (Anatidae). Самці і самки забарвлені однаково, але гусак трохи крупніше гуски. Як і всі водоплавні, все гуси тісно пов'язані з водою, вони добре плавають, але пірнають рідко, тільки в разі крайньої необхідності. По суші пересуваються легко, і наздогнати тікає гусака непросто. Зграї гусей в польоті шикуються клином або шеренгою. На льоту часто кричать. Всі види зустрічаються у нас гусей і казарок - моногами, тобто птиці, що утворюють окремі пари. У природних умовах гуси досягають статевої зрілості на третьому році життя. Статевонезрілі гуси (Гулев) у віці від одного до двох-трьох років утворюють самостійні зграї, які тримаються окремо від розмножуються птахів. Більшість видів гусей гніздяться окремими парами, іноді по кілька гнізд в одному місці. Винятком є ​​білий гусак, який утворює колонії по кілька сот пар. Гніздо влаштовується, як правило, на землі або в заломах очерету, лише гірський гусак гніздиться часом на деревах. Всі гуси - перелітні птахи. Навесні на місцях гніздування з'являються рано, одними з перших серед водоплавних птахів. Число яєць в повній кладці відносно невелика. У сірого гусака від чотирьох до восьми яєць, у гуменника і у білолобого гусака - по три - п'ять яєць. Гусячі яйця білого кольору з легким оливковою відтінком. Кладку насиджує тільки самка, протягом 25-28 днів. Гусак ревно охороняє свій гніздовий ділянку. Пташенята відразу як тільки вилупляться і обсохнуть можуть вже годуватися самостійно. Опікують виводок обоє батьків. Коли гусенята підростуть і оперяться, починають линяти дорослі птахи. Махові пера у гусей випадають одночасно, і вони втрачають здатність до польоту. Нові пір'я на крилах повністю відростають через три тижні. Виводки в цей час тримаються дуже приховано, в міцних важкодоступних місцях. На крило і молоді і старі птиці при виводку піднімаються майже одночасно. Статевонезрілі гуси линяють раніше (окремо). Линька відбувається один раз на рік. Харчуються гуси переважно рослинною їжею, добуваючи її як на воді, так і на суші. При високій чисельності можуть заподіювати суттєвої шкоди сільськогосподарським посівам. Під час осінньої міграції птиці на тривалий час (20-30 днів) зупиняються в місцях з хорошою кормовою базою, де утворюють великі скупчення. Чудове, ні з чим незрівнянне видовище являють собою стартують зі степових озер незліченні табуни гусей. Таке надовго залишається в нашій пам'яті, даруючи нам справжню радість при одному тільки згадці про це.

Сірий гусак (Anser anser) Сірий гусак (Anser anser). Великий гусак (2,5-4,5 кг). За забарвленням дуже схожий на всім відомих домашніх гусей, з тією лише різницею, що дикі гуси виглядають помітно стрункішою своїх приручених побратимів. Тут слід також зауважити, що більшість (40!) Культурних порід гусей (за винятком китайських) сталися саме від сірого гусака. Дзьоб і лапи тілесно-рожеві. Кігтик білий. Спина і надхвостье попелясто-сірі. Зверху на крилах характерні світлі поля. На череві у дорослих птахів є чорні плями. Голос - звичайне гелготання «га-га-гак». Широко поширений в Палеарктиці вид, але гніздовий ареал його дуже мозаїчний - місця, де сірий гусак цілком звичайний, чергуються з районами, де цих птахів немає зовсім. У рівнинному Казахстані гніздиться і зустрічається на прольоті практично повсюдно.

Гуменник (Anser fabalis) за розмірами близький до сірого гусака (маса до 4,5 кг), але загальний тон оперення темніший, з явним бурим відтінком, особливо на шиї і голові Гуменник (Anser fabalis) за розмірами близький до сірого гусака (маса до 4,5 кг), але загальний тон оперення темніший, з явним бурим відтінком, особливо на шиї і голові. Дзьоб чорний, з помаранчевої "перев'яззю» посередині. На відміну від сірого гусака у гуменника ніколи не буває чорних плям на череві. Гніздовий ареал охоплює тундру, лесотундру і майже всю тайгову область Євразії. У Казахстані зустрічається в період міграцій на більшій частині республіки, але чисельність гуменников у нас ніде не буває високою. У південних і південно-східних районах в невеликій кількості залишається на зиму.

Білолобий гусак (Anser albifrons) Білолобий гусак (Anser albifrons). Його також нерідко називають білолоба казарка (Казара). Від сірого гусака відрізняється меншими розмірами (1,7-3,3 кг) і помітно більш темним верхом. Чорні плями на череві іноді зливаються в поперечні смуги, за що в деяких місцях білолобого гусака звуть «матросики». Дзьоб рожевий, лапи помаранчеві. У дорослих птахів лоб білий. У молодих птахів оперення більш тьмяне, чорні плями на череві і білий колір на голові відсутні. Голос вищий і різкий, ніж у сірого гусака - «кленг-Клінк». Гніздиться в тундрової зоні Північної Америки і Євразії. У Казахстані в масі зустрічається в період міграцій в північній половині республіки. У південній частині країни щодо звичайний тільки в долинах річок Сирдар'ї і Чу.

Пискулька (Anser erythropus) дуже схожа на білолобого гусака, але трохи дрібніше його (маса 1,7-2,3 кг) Пискулька (Anser erythropus) дуже схожа на білолобого гусака, але трохи дрібніше його (маса 1,7-2,3 кг). Біла пляма на голові заходить на тім'я, рожевий дзьоб відносно коротше. Навколо ока є при певному навику мисливець досить добре відрізнить його від голосу білолобого гусака. Гніздиться в тундрі і лісотундрі Євразії, від Скандинавії до Анадиря. У Казахстані зустрічається тільки під час сезонних міграцій, переважно в північній його половині.

Сухонос (Cygnopsis (Anser) cygnoides) Сухонос (Cygnopsis (Anser) cygnoides). У природі видали сухонос нагадує великого гуменника (маса 2,8-3,5). Поблизу (або в оптику) добре помітна характерна двоколірна забарвлення голови і шиї - світлої спереду і темної ззаду. Зверху, в підставі великого (схожого на лебединий) чорного дзьоба, проходить вузька біла смужка. Лапи у дорослих птахів помаранчеві. Голос у Сухоноса звучить як «га-ганга-ганга-га-га-га» або протяжний, протяжний - «го-о-о». Основний гніздовий ареал розташований в Південній Сибіру, ​​на Далекому Сході, а також в Китаї, Монголії та Кореї. У Казахстані в недалекому минулому населяв Зайсанськой улоговину. Відомі зальоти в долину Або і середньої течії Сирдар'ї.

Білий гусак (Chen (Anser) caerulescens) Білий гусак (Chen (Anser) caerulescens). Гусь СЕРЕДНЯ розміру (маса 1,8-3,4 кг). Гніздіться в тундрової зоне Північної Америки и на крайньому північному сході азії (острів Врангеля). Зімує на півдні Північної Америки. Добре відрізняється від других гусей чисто Білим оперенням и контрастними чорними Махова перами крила. Дзьоб і лапи рожево-червоні. У природі у цих птахів зустрічається ще й сіра морфо, так звані блакитні гуси. Залітних птахів неодноразово відзначали в різних місцях Казахстану, але достовірних фактів (здобуті птиці, фото) поки немає. Цілком припустимо, що за білих гусей приймають як альбіносів інших видів (сіру, білолобу) гусей, так і молодих пеганок (біла великий птах з чорними кінцями крил).

Гірський (індійський) гусак (Eulabeia (Anser) indicus) Гірський (індійський) гусак (Eulabeia (Anser) indicus). Дрібний (маса 2-3,2 кг), світлого забарвлення гусак. Загальний тон оперення дорослих птахів сизувато-сірий. Голова і передня частина шиї біла. На тімені і потилиці дві поперечні чорні смуги. Лапи і дзьоб жовто-помаранчеві, коготок чорний. Наряд молодих птахів тьмяний, чорних смуг на голові немає. Гніздовий ареал розташований в межах гірських районів Центральної Азії. Для Казахстану відомо кілька зустрічей залітних птахів, головним чином для сходу і південного сходу республіки.

Краснозобая казарка (Branta ruficollis) Краснозобая казарка (Branta ruficollis). Дрібний (маса близько 1 кг), яскраво забарвлені гусак. У птиці відразу звертає на себе увагу іржаво-рудий колір оперення шиї і зоба. Крила, верх тулуба і передня частина черева - чорні. Бока, задня частина черева, під-і надхвостье - білі. Дуже рухлива (до метушливості). Голос - коротке, різке і кілька хриплувате «чак-вої». Невеликий гніздовий ареал цієї казарки, розташований в тундрі і лісотундрі від Ямалу до Таймира.В Казахстані зустрічається в період сезонних міграцій переважно в північних і західних областях. Занесена до Червоної книги Казахстану.

Чорна казарка (Branta bernicla) Чорна казарка (Branta bernicla). Дрібний гусак розміром з огаря (маса 1,75-2,25 кг). Голос - різке і часте «гонк-гонк». Передня частина тіла: голова, шия і груди чорні, черево темно-сіре. Невеликі плями з боків шиї і подхвостье білі. Дзьоб і лапи чорні. Гніздиться в арктичних широтах Євразії і Північної Америки. Основні шляхи міграцій і місця зимівлі розташовані з океанічних узбереж. Вглиб материків, залітає рідко. Для Казахстану, головним чином його північних областей, відомі дуже рідкісні зустрічі невеликих табунців і одиночних птахів цього виду.

Казарка білощока (Branta leucopsis) Казарка білощока (Branta leucopsis). Середніх розмірів гусак (1,3-2,4 кг). Бока голови (щоки) білі. Верх голови, шия і зоб чорні. Низ тулуба брудно-білий, верх сірий (з струйчатим чёрнобелим малюнком). Голос - хрипке і гучне «Кхак-Кхак». Гніздиться на арктичних скелястих узбережжях Гренландії та західної частини Євразії. У Казахстані виключно рідкісний зальотні вид. Залітає до нас казарка білощока під час сезонних міграцій, що захоплюється зграями інших видів гусей (білолобого гусака і червонозобої казарки).

Про гусячої полюванні написано чимало захоплюючих рядків в чудових творах С. Т. Аксакова, М. А. Мензбира, В. П. Правдухина, Е. Н. Пермітін, О. Леопольда - найталановитіших людей, які дуже тонко відчувають дику природу і всім серцем закоханих в полювання. Читаючи їх книги, починаєш на багато речей дивитися іншими очима. Я особисто вважаю справжніми мисливцями лише тих, хто марив полюванням з дитинства, вихованих на розповідях В. В. Біанкі, А. Н. Формозова, Е. Сетон-Томсона, М. Д. Звєрєва. Саме в ранньому віці, коли навколишній світ сприймається з особливою чіткістю, в нас закладаються наші захоплення, спосіб життя, визначається то, без чого ми вже не мислимо повноцінно свого життя. Коли ж починаючому мисливцеві вже за тридцять, толку з нього явно не буде, хоча, звичайно, в будь-якій справі бувають свої виключення. Пам'ятайте, що головне що становить в будь-який полюванні - це сама дика природа і все, що з нею пов'язано, а не ви зі своїми амбіціями і навороченій амуніцією. Якщо без степових просторів, без заходів і сходів, без пташиних голосів ви легко можете обійтися, то гусака для запікання з яблуками краще купити на ринку, буде не так клопітно.

Малюнки автора, фото: Іван Зубанов

Мітки: водоплавна дичина , гусяча полювання , Іван Зубань , полювання на гусака , Федір КАРПОВ

Де ж і як вона проводиться?
До чого тоді всі ці модні скорострільні «зенітки»?
З класичної мисливської рушниці, що, слабо гусака завалити?