Каталог:
Новости
    Купить диван в Киеве недорого
    Стоит сходу обмолвиться, что на дешевеньком диванчике вам сберечь не получится, ведь такая мебель делается из материалов, которые стремительно приходят в негодность. Дешевенький наполнитель (к примеру,

    Телепузики смотреть онлайн бесплатно


    Балалайка бар нижний новгород официальный
    Строй инструмента. Практические сведения и указания. Посадка во время игры. 1. Сколько струн обязана иметь балалайка, и как они должны быть настроены. Балалайка обязана иметь три струны и так именуемый

    Суши алматы заказать
    Суши – смачное и аппетитно выглядящее блюдо, в состав которого, обычно, врубаются такие продукты, как – рис, упрессованные водные растения нори и рыба. Богатство рецептур изготовления ролов и суши побуждает

    Как украсить кремом торт
    Кремовые декорации уже многие годы не теряют собственной популярности посреди хозяек и кондитеров. Розочки, листики, бордюры из крема – непревзойденная классика, позволяющая украсить прекрасно тортик.

    Орхидея пересадка после цветения
    Каждый садовник должен знать, как пересадить орхидею после цветения, так как данный процесс имеет свои аспекты. Цветок, после того как он отцветет, нуждается в правильном уходе, чтоб его бутоны раскрылись

    Wooden house plans
    It is my pleasure to present to you The Wooden House Company. Please browse our portfolio and you will see that our work embraces all these qualities and. Web search results for Free Wooden Bird House

    Muzofon search
    Веб-сайт Muzofon.com до безумия прост в собственном управлении. . . был! В нем обычный незамудреный дизайн и оформление. Нету ничего такого особенного, но цвет приятный, салатовый, не напряжный для

    Выбрать натяжные потолки
    Как выбрать натяжные потолки. Избираем натяжные потолки верно. Для начала давайте разберемся, что все-таки представляет собой натяжной потолок. Итак, это особенная сверхпрочная тончайшая пленка, которую

    Геология участка в Киеве
    Проведения инженерно - геологических работ, которые на строительном сленге называют просто - геология направлено на получение достоверных данных на предмет характеристики грунтов участка предполагаемого

Песець, полярна лисиця (Alopex lagopus) песець, ареал опис окрас розмір вага вороги їжа корм середовище проживання поведінку розмноження потомство хижаки реферат фото песця лисиці дикі тварини доповідь

Назва: Песець, полярна лисиця, командорський (медновскій) блакитний песець Назва: Песець, полярна лисиця, командорський (медновскій) блакитний песець.

Ареал: Типовий представник фауни Арктики і Субарктики з кругополярно поширенням. Песець зустрічається на Скандинавському і Кольському півостровах, в полярній Євразії та Північній Америці, Гренландії, Шпіцбергені, Нової Землі, багатьох островах Північного Льодовитого океану, Канадському архіпелазі. Під час зимових кочівель він проникає на південь аж до Південної Фінляндії, майже до широти Москви, південній частині Прибайкалля, низин Амура, не кажучи про багатьох північних тайгових районах.

Опис: Порівняно невелика, схожа на лисицю, тварина, і на відміну від останньої, його тіло більше приосадкувате, мордочка вкорочена, вуха короткі, закруглені, слабо виступають із зимової шерсті. Щільна, багатошарова шерсть протягом зими, забезпечує чудову ізоляцію тепла. Короткі вуха песця, коротка мордочка, і короткі кінцівки скорочують втрату тепла, зменшуючи поверхні тіла, що піддаються впливу холоду. Навіть подушки на підошвах ніг покриті хутром, щоб ізолювати їх. Песець - одне з найбільш холодо-пристосованих ссавців, яке не мерзне навіть при температурах досягають -60'C.

Забарвлення: Песець - єдиний представник сімейства собачих, якому властивий різко виражений сезонний диморфізм забарвлення. Влітку звірок одягнений в короткий хутро брудно-бурого кольору зверху, рудувато-сірого знизу. Взимку переважна більшість особин носить пишний сніжно-білий волосяний покрив, з довгою і м'якою остю і густим пухом, і лише у небагатьох, так званих блакитних песців, зимове вбрання темний, різних відтінків - від пісочного і світло-коричневого до темно-сірого з блакитним відблиском і навіть коричневого зі сріблом. Блакитне забарвлення представляє темну, спадкову фазу. Блакитні песці зустрічаються у всіх популяціях, але на материках вони дуже рідкісні, а на деяких островах, навпаки, переважають.
Час початку весняної та осінньої линьки песців залежить від місця і конкретних погодних умов, тому починається в різний час. Але, як правило, весняна линька починається в березні - квітні і триває до 4 місяців, осіння проходить з вересня по грудень. Кращий за якісними показниками хутро у песців буває в січні - лютому.

Розмір: довжина тіла 50-75 см, хвоста - 25-40 см, висота в плечах близько 30-35 см.

Вага: Середня вага самців - 3.5 кг (коливається в межах 3.2-9.4 кг); самок - 2.9 кг (1.4-3.2 кг).

Тривалість життя: 8-10 років (максимум 11).

Навколишнє середовище: Песець - тундровий житель, а найбільш типовими місцями перебування йому служать відкриті тундри з горбистим рельєфом. Тільки в роки високої чисельності песці вибирають для норения зарості чагарникової рослинності.

Вороги: Полярна сова, орли, білий ведмідь, росомаха, лисиця, собака Вороги: Полярна сова, орли, білий ведмідь, росомаха, лисиця, собака. У період розпаду сімей частина цуценят загризають самці з сусідніх ділянок. З ворогів для молодняка небезпечний ворон. Нерідко дорослі звірі розбиваються, лазити по пташиним базарах в спробах добути птахів або їх яйця.

Їжа: Песець їсть все, що може роздобути: встановлено поїдання 125 видів тварин і 25 видів рослин. Для материкових песців основу існування становлять лемінги, від достатку і доступності яких залежить чисельність, розподіл, осілість і інші особливості екології хижака, а також миші та інші гризуни, птахи, яйця, зайці. На узбережжі вони також мають стабільну кормову базу: викиди моря, морські безхребетні, риба, колонії птахів, трупи морських тварин. Велике значення для песців мають лежбища північних морських котиків, що поставляють хижакам корм. Протягом жорсткої зими вони задовольняються мертвечиною, гноєм північного оленя, ягодами. Іноді слідуючи за білими ведмедями або вовками, харчуються залишками карибу або інших тварин, добутих хижаками.

Поведінка: Влітку песець майже цілодобово активний, постійно шукаючи корм. Восени і взимку він вважає за краще виходити на полювання вночі.
Влітку песці відпочивають або в своїх виводкових норах, або під відкритим небом. Взимку песець нерідко задовольняється простим лігвом в снігу, а під час заметілі і сильних морозів викопує нору в сніжному заметі і іноді важко позбутися її кілька днів поспіль.
Песці прекрасно пристосовані до суворих умов тундри, незважаючи на це, щоосені безліч звірів, що населяють тундри північного сходу Європи, Азії, прямує уздовж морських узбереж і річок на південь на кілька сот кілометрів, концентруючись багатьма сотнями і тисячами в найбільш кормних регіонах. Навесні песці поступово повертаються назад.
У голодні роки песці виявляються в дуже важкому становищі. Це пов'язано з періодами різкого падіння чисельності лемінгів, що трапляється раз в 2-4 року, коли хижаки позбавляються свого основного корму. Це змушує песців до масового переселення на значні відстані. Такі міграції починаються в серпні - вересні, досягаючи піку в жовтні - листопаді. У день звірята проходять 20 - 30 км і йдуть за 1000 - 1800 км і більше від рідних місць. Один песець, окольцьований на Таймирі, був здобутий на Алясці, т. Е. Приблизно за 5000 км. При далеких міграціях нерідко гине значна кількість звірків - від голоду, хвороб та інших негараздів, що незмінно тягне за собою відповідне падіння чисельності песців на великих просторах.

Соціальна структура: Влітку сім'я складається з 2-6 дорослих і зазвичай включає 1 самця, 1-2 лактирующих, 1-2 НЕ лактирующих самок і 3-8 цуценят. Площа ділянки перебування сім'ї, як правило, коливається від 5 до 30 кв. км, але за їжею в голодні роки песці бігають навіть за 10 км. Треба, однак, мати на увазі, що самки нерідко виховують по кілька приймаків, а в великих норах можуть з'єднуватися дві сім'ї і тоді в одній такій колонії виявляється до 40 і більше молодих звірків.
У популяціях песців самців зазвичай на 10% -20% більше, ніж самок.

Розмноження: Песці на період розмноження утворюють сімейну пару. Шлюбні ігри починаються з першими променями сонця після арктичної ночі.
Виводкові нори песців розташовуються на берегових обривах, піщаних сопках, на високих терасах і вододілах, покритих рослинністю. Виводкові нори представляють собою складні, хоча і не глибокі (до метра), через вічної мерзлоти, підземні лабіринти з багатьма вхідними отворами. Відповідних місць для будівництва нір в тундрі мало, тому песці використовують їх з року в рік, іноді протягом 15-20 років поспіль, а починаючи з перервами - навіть сотні років, розширюючи і удосконалюючи житла, так що деякі пагорби бувають суцільно зриті з'єднуються ходами з безліччю (до 60-80) входів, з яких використовуються 10-12. У таких великих містах можуть одночасно жити 2-3 сім'ї. Однак зазвичай житлові нори розташовуються не ближче ніж за 200 м одна від одної.
Нори розташовуються зазвичай не далі ніж за півкілометра від водойми, куди ведуть добре натоптані стежки.

Сезон / період розмноження: Гон в кінці березня - квітні. Як правило, песці моногами, хоча іноді (особливо на Командорських островах) спостерігаються випадки полігамії. За самкою бігають 1-2 самця. Тічка у самки триває 4-5 днів. При великій кількості їжі і хорошою вгодованості звірів гон протікає дружно, велика частина самок приносить потомство, так що іноді навіть не вистачає нір і деякі змушені щенитися прямо на поверхні землі, під захистом трави і кущів

Вагітність: Триває від 49 до 56 днів, в середньому 52 дня.

Статеве дозрівання: Дозрівають песці в 10 місячному віці. Розмножуватися вони можуть вже на наступний рік, хоча повного розвитку досягають лише на другий рік.

Потомство: За 1-2 тижні до пологів самка підшукує нору і починає її чистити і оновлювати Потомство: За 1-2 тижні до пологів самка підшукує нору і починає її чистити і оновлювати. Масова поява цуценят в травні - червні, але іноді в квітні і липні.
Песці відрізняються досить великою плодючістю. Кількість щенят, особливо в кормние роки, дуже велике. Народжується 6-16 (в середньому 8-9) цуценят, іноді до 20, але виживає зазвичай значно менше. Середній розмір виводка: 5.3 - в Ісландії, 10.5 - в Канаді; 11.4 - на острові Врангеля.
У білих песців новонароджені покриті темним, димчасто-бурим хутром, у блакитних - майже коричневі. Очі у новонароджених відкриваються на 9 - 18-й день, на 15-й день прорізаються всі зуби. У липні-серпні цуценята 3-4 тижневого віку починають виходити на поверхню нори. Ще через 2-4 тижні вони зазвичай залишають виводковую нору. Лактація: 8-10 тижнів.
У віці півроку молоді досягають розміру батьків. Дитинчата песців ростуть і розвиваються швидко (швидше, ніж лисенята).

Користь / шкода для людини: В тундрі песець служить основним об'єктом хутрового промислу. Хутро песця високо цінується в хутряній промисловості. На Алясці песців розводять для отримання хутра, починаючи з 1865, і вони мають важливе значення для економіки місцевих жителів.
В Ісландії, песець нападає на овець і ягнят, завдаючи значних втрат тваринництву регіону. Місцеві фермери здавна відстрілюють цих хижаків для того, щоб захистити свою домашню худобу.
Популяція / статус збереження: Самий нечисленний, що знаходиться під загрозою зникнення, з катастрофічно скоротилася в останні роки чисельністю, командорський, або медновскій, підвид блакитного песця Alopex lagopus semenovi має статус зникаючого виду (I категорія) і занесений до Червоної Книги Росії.
Лімітуючим чинником: захворювання - короста та гельмінтози, а також поразки від вушного кліща. Серед песців, особливо якщо вони ослабли від голоду, нерідко спалахує епізоотія дікованія - вірусного арктичного енцефаліту тварин.
правовласник: портал Зооклуб
При передруці цієї статті активне посилання на джерело ОБОВ'ЯЗКОВА, в іншому випадку, використання статті буде розглядатися як порушення "Закону про авторські та суміжні права".